Składniki
- 80 dag filetów z mintaja bez skóry
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- 1 bułka zwykła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Składniki na sos
- 1/2 pęczka koperku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka, dodać oczyszczone filety rybne, zalać wodą, zagotować, od chwili zawrzenia wody, gotować na małym ogniu 5 minut.
- Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
- Ugotowaną rybę i cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszytko razem wymieszać, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę rybną.
- Z masy rybnej uformować okrągłe klopsiki i obtoczyć je w mące.
- Zagotować lekko osoloną wodę, klopsiki wrzucać do wrzątku, gotować pod przykryciem 5 minut.
- Sos; koperek opłukać, osuszyć, posiekać, zagotować bulion warzywny, śmietanę wymieszać z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, wlać do bulionu, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, dodać posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem.
- Klopsiki podawać na ciepło, polane ciepłym sosem koperkowym, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw