KLOPSIKI Z MINTAJA W SOSIE KOPERKOWYM


Składniki

  • 80 dag filetów z mintaja bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 1 bułka zwykła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Składniki na sos

  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka, dodać oczyszczone filety rybne, zalać wodą, zagotować, od chwili zawrzenia wody, gotować na małym ogniu 5 minut.
  • Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
  • Ugotowaną rybę i cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszytko razem wymieszać, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić masę rybną.
  • Z masy rybnej uformować okrągłe klopsiki i obtoczyć je w mące.
  • Zagotować lekko osoloną wodę, klopsiki wrzucać do wrzątku, gotować pod przykryciem 5 minut.
  • Sos; koperek opłukać, osuszyć, posiekać, zagotować bulion warzywny, śmietanę wymieszać z mąką Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, wlać do bulionu, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, dodać posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Klopsiki podawać na ciepło, polane ciepłym sosem koperkowym, przybrane gałązką koperku.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]