Składniki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pikantnego keczupu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- mielone goździki, imbir, cynamon
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, posiekać, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, czosnek obrać posiekać.
- Keczup połączyć z winem, dodać ocet, oliwę, posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chili, posiekany czosnek, szczyptę mielonych goździków, imbiru i cynamonu, dokładnie wymieszać.
- Marynatę przykryć, przed użyciem odstawić na około 5 minut.
Info Kulinarka
Doskonała do skrzydełek i udek kurczaka, steków wołowych i żeberek wieprzowych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Marynatę ostrą inaczej