Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
Składniki marynaty
- 8 łyżek płynnego miodu
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na porcje, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części.
- Żeberka wraz z warzywami przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, posolić, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, następnie żeberka wyjąć z wody, ostudzić.
- Marynata; czosnek obrać przecisnąć przez praskę, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posiekać, miód połączyć z oliwą, dodać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, wszystko razem dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
- Marynatą zalać ostudzone żeberka, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
- Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym grillu (ruszt posmarować olejem), grillować około 10 minut, kilka razy je odwracając.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy