ŻEBERKA Z GRILLA W MARYNACIE MIODOWEJ


Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól

Składniki marynaty

  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 6 łyżek oliwy ekstra vergin
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na porcje, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części.
  • Żeberka wraz z warzywami przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, posolić, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, następnie żeberka wyjąć z wody, ostudzić.
  • Marynata; czosnek obrać przecisnąć przez praskę, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posiekać, miód połączyć z oliwą, dodać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, wszystko razem dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
  • Marynatą zalać ostudzone żeberka, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
  • Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym grillu (ruszt posmarować olejem), grillować około 10 minut, kilka razy je odwracając.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące czosnku ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]