MINTAJ W PANIERCE CYTRUSOWEJ


Składniki

  • 80 dag filetów z mintaja
  • 2 cytryny
  • 2 mandarynki
  • 1 pęczek melisy
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Cytryny i mandarynki dokładnie umyć w ciepłej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórki z cytrusów zetrzeć na tarce o małych oczkach, melisę opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
  • Filety rybne umyć (zamrożone rozmrozić w lodówce), osuszyć, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.
  • Tartą bułkę wymieszać z posiekaną melisą i otartymi skórkami cytrusów.
  • Filety panierować w mące, następnie w roztrzepanych jajkach oraz tartej bułce wymieszanej z posiekaną melisą i skórkami cytrusów, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Filety podawać na ciepło lub zimno, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]