Składniki
- 80 dag filetów z mintaja
- 2 cytryny
- 2 mandarynki
- 1 pęczek melisy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Cytryny i mandarynki dokładnie umyć w ciepłej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórki z cytrusów zetrzeć na tarce o małych oczkach, melisę opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Filety rybne umyć (zamrożone rozmrozić w lodówce), osuszyć, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.
- Tartą bułkę wymieszać z posiekaną melisą i otartymi skórkami cytrusów.
- Filety panierować w mące, następnie w roztrzepanych jajkach oraz tartej bułce wymieszanej z posiekaną melisą i skórkami cytrusów, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Filety podawać na ciepło lub zimno, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek