Składniki
- 50 dag białej kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku w kostce
- 20 dag wędzonej szynki
- 10 dag pieczonego schabu
- 6 jajek
- 4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 3 suszone grzybki
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 0,5 l zakwasu na żurek z butelki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć co najmniej 2 godziny, namoczone grzyby wyjąć z wody (zalewę zachować), pokroić w paski.
- Do garnka włożyć opłukaną białą kiełbasę (każdą kiełbasę nakłuć 2 – 3 razy widelcem), boczek, pokrojone grzyby, wlać zalewę z grzybów, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, listki laurowe, całość zalać 1,5 l wody, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko mrugać, a nie gotować się), gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po tym czasie wyjąć kiełbasę i boczek, kiełbasę obrać ze skórki i wraz z boczkiem pokroić w plasterki, odstawić.
- Do gotującego się wywaru wlać zakwas na żurek, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek utarty ze szczyptą soli, dodać majeranek, do smaku sól i pieprz, przemieszać, zagotować.
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonym wrzątku z dodatkiem kminku, odcedzić, przestudzić, pokroić w grubą kostkę, szynkę pokroić w paski, schab pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w grube plasterki.
- Pokrojoną kiełbasę, boczek, ziemniaki, szynkę i schab dodać do żurku, przemieszać, mocno podgrzać.
- Podgrzany żurek podawać w miseczkach, do każdej dodać plasterki jajek, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół