ŻUREK


Składniki

  • 50 dag białej kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku w kostce
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 10 dag pieczonego schabu
  • 6 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,5 l zakwasu na żurek z butelki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć co najmniej 2 godziny, namoczone grzyby wyjąć z wody (zalewę zachować), pokroić w paski.
  • Do garnka włożyć opłukaną białą kiełbasę (każdą kiełbasę nakłuć 2 – 3 razy widelcem), boczek, pokrojone grzyby, wlać zalewę z grzybów, dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, listki laurowe, całość zalać 1,5 l wody, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko mrugać, a nie gotować się), gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po tym czasie wyjąć kiełbasę i boczek, kiełbasę obrać ze skórki i wraz z boczkiem pokroić w plasterki, odstawić.
  • Do gotującego się wywaru wlać zakwas na żurek, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek utarty ze szczyptą soli, dodać majeranek, do smaku sól i pieprz, przemieszać, zagotować.
  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonym wrzątku z dodatkiem kminku, odcedzić, przestudzić, pokroić w grubą kostkę, szynkę pokroić w paski, schab pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w grube plasterki.
  • Pokrojoną kiełbasę, boczek, ziemniaki, szynkę i schab dodać do żurku, przemieszać, mocno podgrzać.
  • Podgrzany żurek podawać w miseczkach, do każdej dodać plasterki jajek, posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]