Składniki
- 20 dag szynki
- 25 dag fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
- 15 dag pomidorów koktajlowych
- 6 ziemniaków
- 6 jajek
- 2 czerwone cebule
- 20 czarnych oliwek
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
- Fasolkę (można wykorzystać mrożoną) umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut na półtwardo, osączyć, ostudzić.
- Szynkę pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, pokroić w piórka, pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, oliwki osączyć z zalewy.
- Ziemniaki połączyć z fasolką, z pokrojoną szynką, cebulą, pomidorami, oliwkami, wszystko razem przemieszać.
- Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, tymiankiem, ząbkiem obranego i posiekanego czosnku, sokiem z cytryn, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.
- Sałatkę polać sosem winegret, jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy