Składniki
- 80 dag filetów z soli
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 3 łyżki śmietany kremowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki wg uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
- Śliwki opłukać, pociąć w paski, ziemniaki i marchewki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i marchewki, mieszając smażyć 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Filety obtoczyć w mące, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Sos; sok pomidorowy wymieszać z śmietaną, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą.
- Masłem wysmarować naczynie żaroodporne, w naczyniu ułożyć usmażone warzywa a na nich usmażone ryby, całość posypać pokrojonymi śliwkami, zalać sosem pomidorowym, zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze ryb