SOLA ZE ŚLIWKAMI ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 80 dag filetów z soli
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki wg uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
  • Śliwki opłukać, pociąć w paski, ziemniaki i marchewki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i marchewki, mieszając smażyć 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Filety obtoczyć w mące, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Sos; sok pomidorowy wymieszać z śmietaną, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą.
  • Masłem wysmarować naczynie żaroodporne, w naczyniu ułożyć usmażone warzywa a na nich usmażone ryby, całość posypać pokrojonymi śliwkami, zalać sosem pomidorowym, zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze ryb

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]