Składniki
- 40 dag łopatki wołowej
- 30 dag czerwonej fasoli
- 40 dag pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Fasolę umyć, namoczyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ugotować, odcedzić.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, papryczkę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
- W rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone mięso, mieszając, smażyć około 2 minut, aż zarumieni się ze wszystkich stron, dodać ugotowaną fasolę, pokrojone pomidory, pokrojoną papryczkę chili, przemieszać, dodać słodką i ostrą paprykę, jeszcze raz przemieszać, dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.
- Wołowinę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju