Składniki
- 50 dag piersi kurczaka
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 4 pieczarki
- 4 łyżki tartego twardego żółtego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 7 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z włókien, pokroić w plasterki, polać oliwą, posypać ziołami, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, usmażyć na kolor rumiany, wystudzić, pieczarki umyć, pokroić w cienie plasterki, usmażyć, wystudzić.
- Sałatę, pomidory i pieczarki umyć, osuszyć, oczyścić, sałatę grubo pokroić, pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe cząstki.
- Sos; oliwę, połączyć z miodem, musztardą, sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli, wymieszać.
- Mięso połączyć, z sałatą, pomidorami i pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, posypać żółtym serem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 20 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy