Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 40 dag białych części porów
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mąki
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 10 minut.
- Pory umyć, osuszyć, pokroić na talarki, podsmażyć na maśle.
- Filety dorsza obtoczyć w mące, smażyć od razu na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Usmażone filety ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i obłożyć je krążkami podsmażonych porów, całość posypać szczypiorem i żółtym serem, zalać śmietaną, oprószyć gałką muszkatołową, zapiekać w zakrytym naczyniu około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Filety podawać na ciepło przybrane koperkiem, z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty Zobacz; Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; Surówki