DORSZ ZAPIEKANY W PORACH


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 40 dag białych części porów
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 10 minut.
  • Pory umyć, osuszyć, pokroić na talarki, podsmażyć na maśle.
  • Filety dorsza obtoczyć w mące, smażyć od razu na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Usmażone filety ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i obłożyć je krążkami podsmażonych porów, całość posypać szczypiorem i żółtym serem, zalać śmietaną, oprószyć gałką muszkatołową, zapiekać w zakrytym naczyniu około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Filety podawać na ciepło przybrane koperkiem, z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty Zobacz; Info Kulinarka.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]