Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
- Marynata; musztardę połączyć z sosem sojowym, miodem, octem, 3 łyżkami oleju, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Marynatą dokładnie nasmarować żeberka, ułożyć je w naczyniu, zalać pozostałą marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
- Po wyjęciu żeberek z marynaty, dokładnie oczyścić je z marynaty (marynatę zachować), obrać i posiekać cebulę, na rozgrzanym oleju wraz z cebulą obsmażyć (zarumienić) żeberka, wlać bulion i marynatę, dusić pod przykryciem około 40 minut.
- Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju