ŻEBERKA DUSZONE W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ


Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. 
  • Marynata; musztardę połączyć z sosem sojowym, miodem, octem, 3 łyżkami oleju, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Marynatą dokładnie nasmarować żeberka, ułożyć je w naczyniu, zalać pozostałą marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu żeberek z marynaty, dokładnie oczyścić je z marynaty (marynatę zachować), obrać i posiekać cebulę, na rozgrzanym oleju wraz z cebulą obsmażyć (zarumienić) żeberka, wlać bulion i marynatę, dusić pod przykryciem około 40 minut.
  • Podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]