Składniki
- 80 dag polędwicy wołowej
- 40 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- konfitura żurawinowa do mięs
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Polędwicę oczyścić z błony, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry, każdy plaster delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
- Marchewkę umyć, ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, opłukać, posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Farsz; na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać 1 posiekaną cebulę, dusić na małym ogniu do miękkości, przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia, wymieszać z serem i marchewką.
- Farsz ułożyć na plastrach polędwicy, każdy zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką, oprószyć mąką.
- Rozgrzać olej, roladki obsmażyć z każdej strony na złocisty kolor, obsmażone roladki przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać pozostałą cebulę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż nabiorą miękkości (w razie potrzeby roladki podlać niewielką ilością przegotowanej wody).
- Roladki podawać polane konfiturą żurawinową, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju