ROLADKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI W ŻURAWINIE


Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • konfitura żurawinowa do mięs
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Polędwicę oczyścić z błony, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry, każdy plaster delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
  • Marchewkę umyć, ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, opłukać, posiekać.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Farsz; na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać 1 posiekaną cebulę, dusić na małym ogniu do miękkości, przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia, wymieszać z serem i marchewką.
  • Farsz ułożyć na plastrach polędwicy, każdy zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką, oprószyć mąką.
  • Rozgrzać olej, roladki obsmażyć z każdej strony na złocisty kolor, obsmażone roladki przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać pozostałą cebulę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż nabiorą miękkości (w razie potrzeby roladki podlać niewielką ilością przegotowanej wody).
  • Roladki podawać polane konfiturą żurawinową, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]