Składniki
- 1 kg sprawionego karpia bez głowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 cytryna
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki rodzynek
- 2 opakowania żelatyny
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Karpia opłukać, wykroić płetwy, oczyścić z łusek, osuszyć, rozciąć na filety lub pokroić na dzwonka o szerokości około 2,5 cm, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posolić, ułożyć na talerzu, owinąć folią aluminiową, odstawić na około 3 godziny do lodówki.
- Włoszczyznę; marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i seler opłukać, obrać, w całości włożyć do garnka, wlać 1 – 2 l zimnej wody, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, lekko posolić, zagotować, gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut, po tym czasie do warzyw dodać filety lub dzwonka karpia, gotować jeszcze około 10 – 15 minut.
- Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawić na około 15 minut aby spęczniała, rodzynki namoczyć, osaczyć.
- Ugotowanego karpia (ostrożnie aby się nie rozleciał) wraz z ugotowaną marchewką wyjąć z wywaru, lekko osuszyć, filety pokroić na części wg uznania (dzwonka podzielić na pół), usunąć widoczne ości, odstawić do schłodzenia, schłodzoną marchewkę pokroić na plasterki.
- Wywar przecedzić przez sitko, do gorącego wywaru dodać namoczoną żelatynę, przemieszać, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na półmisek wlać kilka łyżek wywaru z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić w lodówce do chwili powstania galarety, na powstałej galarecie ułożyć porcje karpia, wierzch udekorować plasterkami pokrojonej marchewki, listkami natki pietruszki, posypać namoczonymi i osączonymi rodzynkami, całość zalać tężejącym wywarem, odstawić do lodówki na około 4 godziny.
- Karpia w galarecie podawać na półmisku lub w porcjach (porcje można udekorować gałązką natki pietruszki)
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Karpia w galarecie z cytryną ; Ryby
Kulinarek poleca; Przelicznik miar kuchennych