KARP W GALARECIE Z RODZYNKAMI

Karp (OneDrive)
Składniki

  • 1 kg sprawionego karpia bez głowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 cytryna
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 opakowania żelatyny
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Karpia opłukać, wykroić płetwy, oczyścić z łusek, osuszyć, rozciąć na filety lub pokroić na dzwonka o szerokości około 2,5 cm, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posolić, ułożyć na talerzu, owinąć folią aluminiową, odstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Włoszczyznę; marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i seler opłukać, obrać, w całości włożyć do garnka, wlać 1 – 2 l zimnej wody, dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, lekko posolić, zagotować, gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut, po tym czasie do warzyw dodać filety lub dzwonka karpia, gotować jeszcze około 10 – 15 minut.
  • Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawić na około 15 minut aby spęczniała, rodzynki namoczyć, osaczyć.
  • Ugotowanego karpia (ostrożnie aby się nie rozleciał) wraz z ugotowaną marchewką wyjąć z wywaru, lekko osuszyć, filety pokroić na części wg uznania (dzwonka podzielić na pół), usunąć widoczne ości, odstawić do schłodzenia, schłodzoną marchewkę pokroić na plasterki.
  • Wywar przecedzić przez sitko, do gorącego wywaru dodać namoczoną żelatynę, przemieszać, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.

  • Na półmisek wlać kilka łyżek wywaru z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić w lodówce do chwili powstania galarety, na powstałej galarecie ułożyć porcje karpia, wierzch udekorować plasterkami pokrojonej marchewki, listkami natki pietruszki, posypać namoczonymi i osączonymi rodzynkami, całość zalać tężejącym wywarem, odstawić do lodówki na około 4 godziny.
  • Karpia w galarecie podawać na półmisku lub w porcjach (porcje można udekorować gałązką natki pietruszki)

Karp (OneDrive)

Karp

Karp

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Karpia w galarecie z cytryną ; Ryby

Kulinarek poleca; Przelicznik miar kuchennych

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]