Składniki
- 80 dag filetów z soli
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki startego sera parmezan
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz biały
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze części, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
- Brokuł opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką i curry, mieszając smażyć 3 minuty, walać mleko, dodać majonez, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, płatki migdałowe, zblanszowane brokuły, wymieszać, zmniejszyć ogień, dusić kolejne 3 minuty, przyprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia, dodać pokrojoną rybę, delikatnie przemieszać.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem roślinnym, posypać parmezanem, zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb