ŻEBERKA ZAPIEKANE W MIODZIE Z AROMATYCZNĄ SALSĄ


Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz

Składniki na salsę

  • 50 dag pomidorów
  • 50 dag ogórków
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Żeberka opłukać, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w brytfance, zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Cebulę obrać i posiekać, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, ogórki obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać i posiekać.
  • Salsa; pokrojone warzywa połączyć, dodać olej, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Bejca; keczup połączyć z miodem Zobacz Info; Rady dotyczące miodu, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać.
  • Żeberka wyjąć z piekarnika, rozwinąć z folii, posmarować bejcą, włożyć ponownie do piekarnika, zapiekać dalej przez 15 minut.
  • Żeberka podawać z aromatyczną salsą.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ziołami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]