Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Składniki na salsę
- 50 dag pomidorów
- 50 dag ogórków
- 2 czerwone cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żeberka opłukać, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w brytfance, zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Cebulę obrać i posiekać, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, ogórki obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać i posiekać.
- Salsa; pokrojone warzywa połączyć, dodać olej, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Bejca; keczup połączyć z miodem Zobacz Info; Rady dotyczące miodu, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić pieprzem cayenne, dokładnie wymieszać.
- Żeberka wyjąć z piekarnika, rozwinąć z folii, posmarować bejcą, włożyć ponownie do piekarnika, zapiekać dalej przez 15 minut.
- Żeberka podawać z aromatyczną salsą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ziołami