Składniki
- 80 dag sałatkowych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 40 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 4 kiszone ogórki (duże)
- 2 czerwone cebule (średnie)
- 1 por (duży)
- 1 papryka czerwona (mała)
- 1 papryka zielona (mała)
- 1 papryka żółta (mała)
- 1 łyżeczka majeranku
- bułka tarta do panierki
- olej
Składniki na sos
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Mięso wyrobić z jajkiem, musztardą i bułką tartą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej (1 duża stołowa łyżka) uformować kulki, obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Ogórki pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, por oczyścić, odciąć korzonki i liście, opłukać, pokroić w plasterki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski.
- Sos; oliwę połączyć z musztardą, dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju