SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KLOPSIKAMI

Sałatka ziemniaczana z klopsikami
Składniki

  • 80 dag sałatkowych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 40 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 kiszone ogórki (duże)
  • 2 czerwone cebule (średnie)
  • 1 por (duży)
  • 1 papryka czerwona (mała) 
  • 1 papryka zielona (mała) 
  • 1 papryka żółta (mała) 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do panierki
  • olej

Składniki na sos

  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Mięso wyrobić z jajkiem, musztardą i bułką tartą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • Z masy mięsnej (1 duża stołowa łyżka) uformować kulki, obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Ogórki pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w półplasterki, por oczyścić, odciąć korzonki i liście, opłukać, pokroić w plasterki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski.
  • Sos; oliwę połączyć z musztardą, dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

Sałatka ziemniaczana z klopskami

Sałatka ziemniaczana z klopsikami 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]