MORSZCZUK Z WARZYWAMI


Składniki

  • 70 dag filetów z morszczuka
  • 30 dag białych części porów
  • 20 dag świeżych pomidorów
  • 125 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • cukier, sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w cząstki, pory oczyścić, pokroić w prążki.
  • Filety rybne pokroić na kawałki, oprószyć solą i mąką.
  • Na patelni rozgrzać połowę oleju (25 ml), rybę smażyć z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Po wysmażeniu ryby, na patelnię dolać resztę oleju, włożyć na patelnię pokrojone pory, dusić do miękkości.
  • Gdy pory będą miękkie dodać do nich pokrojone pomidory i dusić przez kilka minut.
  • Po kilku minutach do porów i pomidorów dolać śmietanę, sok z cytryny, dodać przyprawy, całość wymieszać.
  • Do warzyw dodać usmażone kawałki ryby i dusić razem przez 5 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]