Składniki
- 70 dag filetów z morszczuka
- 30 dag białych części porów
- 20 dag świeżych pomidorów
- 125 ml śmietany 22%
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- cukier, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w cząstki, pory oczyścić, pokroić w prążki.
- Filety rybne pokroić na kawałki, oprószyć solą i mąką.
- Na patelni rozgrzać połowę oleju (25 ml), rybę smażyć z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Po wysmażeniu ryby, na patelnię dolać resztę oleju, włożyć na patelnię pokrojone pory, dusić do miękkości.
- Gdy pory będą miękkie dodać do nich pokrojone pomidory i dusić przez kilka minut.
- Po kilku minutach do porów i pomidorów dolać śmietanę, sok z cytryny, dodać przyprawy, całość wymieszać.
- Do warzyw dodać usmażone kawałki ryby i dusić razem przez 5 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju