Składniki
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Wątróbki umyć, oczyścić z błonek, żyłek, ewentualnie tłuszczu, osuszyć, (wątróbki można pozostawić w całości lub pokroić na kawałki) odstawić, cebulę obrać, pokroić w plasterki, plasterki podzielić na kółka, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni rozgrzać smalec, osuszone wątróbki obtoczyć w mące, od razu zarumienić je z każdej strony na rozgrzanym smalcu (najlepiej pod przykryciem, smażone wątróbki pryskają), następnie do zarumienionych wątróbek dodać pokrojoną cebulę, przemieszać, chwilę przesmażyć, całość podlać ciepłym bulionem, dusić pod przykryciem 5 – 6 minut, gotowe wątróbki przyprawić do smaku solą i pieprzem (nie solić wcześniej, wątróbki będą twarde).
- Gotowe wątróbki obłożyć cebulą, polać wytopionym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło (najlepiej od razu po ich przygotowaniu) z pieczywem lub kaszą ugotowaną na sypko Zobacz Info; Gotowanie kaszy, doskonałym dodatkiem do wątróbki jest surówka z kwaszonych ogórków Zobacz Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Gotowanie pieczenie smażenie ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Smalec
Kulinarek poleca; doskonałe do wątróbki Ogórki kwaszone z pomidorami ; Surówki