Składniki
- 4 jabłka
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- sól
Składniki dodatkowe
- śmietana 18%
- cukier waniliowy
Etapy przygotowania
- Drożdże pokruszyć, utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dolać trochę ciepłego mleka, wymieszać, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto; wyrośnięty rozczyn drożdży połączyć z mąką, pozostałym mlekiem, cukrem pudrem, wbić jajka, dodać sporą szczyptę soli, całość zmiksować, aż do uzyskania pulchnej masy (ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).
- Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przygotowanym ciastem.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z przygotowanej masy z obu stron usmażyć na złocisty kolor placuszki (racuchy), usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Racuchy podawać na ciepło z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Racuchy drożdżowe z twarogiem ; Racuchy z sosem śliwkowym