RACUCHY Z JABŁKAMI


Składniki

  • 4 jabłka
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • sól

Składniki dodatkowe

  • śmietana 18%
  • cukier waniliowy

Etapy przygotowania

  • Drożdże pokruszyć, utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dolać trochę ciepłego mleka, wymieszać, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto;  wyrośnięty rozczyn drożdży połączyć z mąką, pozostałym mlekiem, cukrem pudrem, wbić jajka, dodać sporą szczyptę soli, całość zmiksować, aż do uzyskania pulchnej masy (ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przygotowanym ciastem.
  • Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z przygotowanej masy z obu stron usmażyć na złocisty kolor placuszki (racuchy), usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Racuchy podawać na ciepło z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Racuchy drożdżowe z twarogiem ; Racuchy z sosem śliwkowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]