Składniki
-  4 jabłka
 -  3 dag drożdży
 -  2 szklanki mąki
 -  1 szklanka mleka
 -  3 jajka
 -  10 łyżek cukru pudru
 -  1 łyżeczka cukru
 -  olej
 -  sól
 
Składniki dodatkowe
-  śmietana 18%
 -  cukier waniliowy
 
Etapy przygotowania
-  Drożdże pokruszyć, utrzeć z 1 łyżeczką cukru, dolać trochę ciepłego mleka, wymieszać, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
 -  Ciasto; wyrośnięty rozczyn drożdży połączyć z mąką, pozostałym mlekiem, cukrem pudrem, wbić jajka, dodać sporą szczyptę soli, całość zmiksować, aż do uzyskania pulchnej masy (ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).
 -  Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przygotowanym ciastem.
 -  Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z przygotowanej masy z obu stron usmażyć na złocisty kolor placuszki (racuchy), usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
 -  Racuchy podawać na ciepło z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Racuchy drożdżowe z twarogiem ; Racuchy z sosem śliwkowym