Składniki
- 25 dag twarogu
- 1,5 dag drożdży
- 5 dag rodzynek
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- cukier puder
- olej
- sól
Etapy przygotowania
- Drożdże pokruszyć, utrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto; jajka wbić do miski, dodać pozostałą mąkę, szczyptę soli, pokruszony twaróg, rodzynki, wyrośnięty rozczyn drożdży, dokładnie wyrobić ciasto, wyrobione ciasto nakryć ściereczką lnianą, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z ciasta uformować placuszki, usmażyć je na rumiano placuszki, usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Placki obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Racuchy z sosem śliwkowym