RACUCHY DROŻDŻOWE Z TWAROGIEM


Składniki

  • 25 dag twarogu
  • 1,5 dag drożdży
  • 5 dag rodzynek
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder
  • olej
  • sól

Etapy przygotowania

  • Drożdże pokruszyć, utrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto; jajka wbić do miski, dodać pozostałą mąkę, szczyptę soli, pokruszony twaróg, rodzynki, wyrośnięty rozczyn drożdży, dokładnie wyrobić ciasto, wyrobione ciasto nakryć ściereczką lnianą, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z ciasta uformować placuszki, usmażyć je na rumiano placuszki, usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Placki obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Racuchy z sosem śliwkowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]