Składniki na ciasto
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Składniki na sos
- 60 dag śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- mielone goździki
Etapy przygotowania
- Ciasto; maślankę zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.
- Sos; śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu i mielonych goździków, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, przestudzić, zmiksować.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z ciasta usmażyć na rumiano placuszki, usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Placki polać sosem śliwkowym, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Racuchy z jabłkami ; Racuchy drożdżowe z twarogiem