RACUCHY Z SOSEM ŚLIWKOWYM


Składniki na ciasto

  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Składniki na sos

  • 60 dag śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • mielone goździki

Etapy przygotowania

  • Ciasto; maślankę zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.
  • Sos; śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, wsypać cukier, dodać szczyptę cynamonu i mielonych goździków, przemieszać, zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, przestudzić, zmiksować.
  • Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, z ciasta usmażyć na rumiano placuszki, usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Placki polać sosem śliwkowym, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Racuchy z jabłkami ; Racuchy drożdżowe z twarogiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]