GRZYBOWA Z BOCZKIEM


Składniki

  • 80 dag świeżych podgrzybków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić w grube plasterki, boczek pokroić w kostkę, marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, posiekać, por oczyścić, opłukać, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony boczek, przesmażyć na chrupko, do przesmażonego boczku dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę, posiekany por, pokrojone grzyby, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, co jakiś czas mieszając, po tym czasie do grzybów wlać bulion warzywny, dodać listek laurowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut, następnie wlać śmietanę, dodać posiekany koperek (część koperku pozostawić do dekoracji), przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
  • Zupę podawać gorącą z ciepłymi grzankami, wierzch zupy posypać posiekany koperkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące gotowania zup ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Grzanki z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]