SAŁATKA JAJECZNA Z KREWETKAMI


Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g krewetek w zalewie
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi kopru włoskiego
  • 1 pęczek koperku

Składniki na sos

  • 150 g majonezu
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 średnia cytryna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 mały słoiczek kawioru

Etapy przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
  • Krewetki przełożyć na sito, osączyć z zalewy, odstawić, sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć, 3 – 4 liście odłożyć do dekoracji, pozostałe porwać na małe kawałki, odstawić, ogórek dokładnie umyć, osuszyć, razem ze skórką pokroić w drobną kostkę, odstawić, łodygi kopru włoskiego opłukać, osuszyć, cienko pokroić, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Sos; majonez połączyć ze śmietaną, dodać szczyptę cukru, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 10 – 15 minut.
  • Jajka pokrojone w kostkę połączyć z osączonymi krewetkami, porwanymi liśćmi sałaty, pokrojonym ogórkiem, pokrojonym koprem włoskim, polać przygotowanym sosem, przemieszać, odstawić.
  • W salaterce ułożyć odłożone liście sałaty, na liściach ułożyć przygotowaną sałatkę, wierzch posypać kawiorem i posiekanym koperkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]