Składniki
- 6 jajek
- 200 g drobnych krewetek w zalewie (po odsączeniu)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 2 łodygi kopru włoskiego
Składniki na sos
- 5 łyżek majonezu
- 3 śmietany 18%
- 1 średnia cytryna
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 1 mały słoiczek czarnego kawioru
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Krewetki (użyto drobnych krewetek chilijskich ręcznie obieranych) przełożyć na sito, osączyć z zalewy, odciąć “ogonki”, odstawić, sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, drobno pokroić, odstawić, ogórek dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na połowę, jeżeli jest miękki i posiada dużo pestek, usunąć pestki wraz z miękkim miąższem (sałatka nie będzie wodnista), pozostałą część ogórka pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, odstawić, gałązki kopru odciąć od łodyg, opłukać, osuszyć, cienko pokroić, odstawić.
- Sos; majonez połączyć ze śmietaną, dodać szczyptę cukru, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 10 – 15 minut.
- Jajka pokrojone w kostkę połączyć z osączonymi krewetkami, pokrojoną sałatą, pokrojonym ogórkiem, pokrojonym koprem włoskim, polać przygotowanym sosem, przemieszać.
- Przełożyć do salaterki, wierzch posypać kawiorem, odstawić do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek