SAŁATKA JAJECZNA Z KREWETKAMI

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g drobnych krewetek w zalewie (po odsączeniu)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi kopru włoskiego

Składniki na sos

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 śmietany 18%
  • 1 średnia cytryna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 mały słoiczek czarnego kawioru

Etapy przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
  • Krewetki (użyto drobnych krewetek chilijskich ręcznie obieranych) przełożyć na sito, osączyć z zalewy, odciąć “ogonki”, odstawić, sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, drobno pokroić, odstawić, ogórek dokładnie umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na połowę, jeżeli jest miękki i posiada dużo pestek, usunąć pestki wraz z miękkim miąższem (sałatka nie będzie wodnista), pozostałą część ogórka pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, odstawić, gałązki kopru odciąć od łodyg, opłukać, osuszyć, cienko pokroić, odstawić.
  • Sos; majonez połączyć ze śmietaną, dodać szczyptę cukru, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 10 – 15 minut.
  • Jajka pokrojone w kostkę połączyć z osączonymi krewetkami, pokrojoną sałatą, pokrojonym ogórkiem, pokrojonym koprem włoskim, polać przygotowanym sosem, przemieszać.
  • Przełożyć do salaterki, wierzch posypać kawiorem, odstawić do lodówki na około 30 minut.

Sałatka (OneDrive) 

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]