Składniki
- 50 dag wędzonego fileta z indyka
- 4 jajka
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 szklanka majonezu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, grubo posiekać.
- Filet indyka pokroić w kostkę, ogórki osączyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, fasolkę, kukurydzę i groszek z puszki przelać na durszlak, dokładnie osączyć, koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do salaterki (część koperku pozostawić do oprószenia wierzchu sałatki), dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na około 10 – 15 minut.
- Przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Wędzonego indyka można zastąpić wędzonym kurczakiem. Sałatka też będzie pyszna.
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem