CHŁODNIK POMIDOROWY Z WARZYWAMI


Składniki

  • 60 dag pomidorów
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 ogórek typu wąż
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l soku pomidorowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pomidory zanurzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na kawałki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, ogórek umyć, osuszyć, wraz ze skórką pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć (odstawić do dekoracji).
  • Pokrojone warzywa połączyć, przemieszać, (8 łyżek warzyw odłożyć do dekoracji), pozostałe warzywa zalać sokiem pomidorowym, zmiksować na gładko, do zmiksowanych warzyw dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i oliwę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać odłożonymi warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Grzanki z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]