Składniki
- 60 dag pomidorów
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 1 ogórek typu wąż
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l soku pomidorowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- cukier
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pomidory zanurzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na kawałki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, ogórek umyć, osuszyć, wraz ze skórką pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć (odstawić do dekoracji).
- Pokrojone warzywa połączyć, przemieszać, (8 łyżek warzyw odłożyć do dekoracji), pozostałe warzywa zalać sokiem pomidorowym, zmiksować na gładko, do zmiksowanych warzyw dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i oliwę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać odłożonymi warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Grzanki z serem