Składniki
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 duże pory
- 2 jabłka
- 3 jajka
- 1/2 cytryny
- 2 puszki kukurydzy
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę, pory oczyścić, umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w talarki, jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać, od razu skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, posiekać.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.
- Osączoną kukurydzę połączyć z pokrojonymi rzodkiewkami, porami i jajkami, dodać posiekane jabłka i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sałatkę wiosenną z kurczakiem w sosie kremowym ; Sałatkę wiosenną z łososiem w sosie musztardowym
Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek