CHŁODNIK PAPRYKOWY


Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki oliwy
  • chili
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na małe cząstki, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę (5 łyżek papryki odłożyć do dekoracji), pokrojone pomidory, mieszając smażyć 2 – 3 minuty, podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, zagotować, od chwili zawrzenia gotować na małym ogniu 15 minut, pod koniec gotowania przyprawić do smaku szczyptą chili, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić, przestudzić, całość zmiksować, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
  • Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać odłożoną papryką, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Znakomitym dodatkiem do chłodnika są grzanki

Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Grzanki z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]