Składniki
- 6 czerwonych papryk
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki oliwy
- chili
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na małe cząstki, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę (5 łyżek papryki odłożyć do dekoracji), pokrojone pomidory, mieszając smażyć 2 – 3 minuty, podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, zagotować, od chwili zawrzenia gotować na małym ogniu 15 minut, pod koniec gotowania przyprawić do smaku szczyptą chili, solą i pieprzem, przemieszać, odstawić, przestudzić, całość zmiksować, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
- Chłodnik podawać w szklanych miseczkach, wierzch posypać odłożoną papryką, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Znakomitym dodatkiem do chłodnika są grzanki
Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Grzanki z serem