ŁOSOŚ GRILLOWANY W MIGDAŁACH


Składniki

  • 4 dzwonka łososia
  • 10 dag migdałów
  • 1 pęczek szałwii
  • 2 cytryny
  • oregano
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Dzwonka oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, szałwię opłukać, osuszyć, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, podzielić na 4 części, odstawić.
  • Osuszone dzwonka z każdej strony skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej cytryny, natrzeć oregano, solą i pieprzem, obłożyć gałązkami szałwii (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
  • Migdały zalać wrzącą wodą, po chwili odcedzić, obrać ze skórki, podzielić na połówki, mieszając zarumienić na patelni bez tłuszczu.
  • Każde dzwonko łososia wraz z gałązkami szałwii ułożyć na kawałku żaroodpornej aluminiowej folii posmarowanej olejem, posypać migdałami, szczelnie zawinąć, grillować na mocno rozgrzanym grillu około 10 – 15 minut.
  • Upieczone porcje łososia podawać w rozwiniętej folii z cząstką cytryny, przybrane gałązką szałwii.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]