Składniki
- 4 dzwonka łososia
- 10 dag migdałów
- 1 pęczek szałwii
- 2 cytryny
- oregano
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Dzwonka oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, szałwię opłukać, osuszyć, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, podzielić na 4 części, odstawić.
- Osuszone dzwonka z każdej strony skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej cytryny, natrzeć oregano, solą i pieprzem, obłożyć gałązkami szałwii (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić pod przykryciem do lodówki na około 60 minut.
- Migdały zalać wrzącą wodą, po chwili odcedzić, obrać ze skórki, podzielić na połówki, mieszając zarumienić na patelni bez tłuszczu.
- Każde dzwonko łososia wraz z gałązkami szałwii ułożyć na kawałku żaroodpornej aluminiowej folii posmarowanej olejem, posypać migdałami, szczelnie zawinąć, grillować na mocno rozgrzanym grillu około 10 – 15 minut.
- Upieczone porcje łososia podawać w rozwiniętej folii z cząstką cytryny, przybrane gałązką szałwii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju