POMIDOROWA W KREMIE Z SMAŻONYMI WARZYWAMI


Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mały brokuł
  • 2 papryki czerwone
  • 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Włoszczyznę oczyścić, obrać, w całości zalać bulionem drobiowym, zagotować, gotować pod przykryciem na małym około 30 minut, z gotującego się wywaru wyjąć ugotowane warzywa (zachować marchewkę), do wywaru dodać wraz z zalewą pomidory z puszki, ponownie zagotować, gotować jeszcze 5 minut, przestudzić, zmiksować na gładki krem, odstawić.
  • Brokuł umyć podzielić na małe różyczki, włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, marchewkę wyjętą z wywaru pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mieszając, smażyć 5 minut, dodać różyczki brokułu, mieszając, smażyć dalej 3 minuty, następnie dodać pokrojoną marchewkę, mieszając, smażyć jeszcze około 1 minuty.
  • Usmażone warzywa dodać do zupy, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem, mocno podgrzać.
  • Porcje zupy udekorować listkami natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]