Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 mały brokuł
- 2 papryki czerwone
- 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- tymianek
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Włoszczyznę oczyścić, obrać, w całości zalać bulionem drobiowym, zagotować, gotować pod przykryciem na małym około 30 minut, z gotującego się wywaru wyjąć ugotowane warzywa (zachować marchewkę), do wywaru dodać wraz z zalewą pomidory z puszki, ponownie zagotować, gotować jeszcze 5 minut, przestudzić, zmiksować na gładki krem, odstawić.
- Brokuł umyć podzielić na małe różyczki, włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, marchewkę wyjętą z wywaru pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mieszając, smażyć 5 minut, dodać różyczki brokułu, mieszając, smażyć dalej 3 minuty, następnie dodać pokrojoną marchewkę, mieszając, smażyć jeszcze około 1 minuty.
- Usmażone warzywa dodać do zupy, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem, mocno podgrzać.
- Porcje zupy udekorować listkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół