KARTOFLANKA Z KUKURYDZĄ


Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 l bulionu drobiowego z kostki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać (oskrobać), pokroić w dużą kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy, dymki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, dymki pokroić w kostkę, szczypior posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić połowę pokrojonej cebuli, dodać pokrojone ziemniaki, całość zalać gorącym bulionem, przemieszać, zagotować, od chwili zawrzenia gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, kiedy ziemniaki będą zupełnie miękkie, zupę odstawić, wyjąć z niej połowę ugotowanych ziemniaków, resztę ziemniaków wraz z cebulą i wywarem zmiksować, do zmiksowanej zupy dodać wcześniej wyjęte ziemniaki, osączoną kukurydzę i resztę pokrojonej cebuli, przyprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
  • Porcje zupy posypać posiekanym szczypiorem, przybrać listkami natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]