Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty
- 20 dag słoniny
- 3 winne jabłka
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, grubo poszatkować, przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką zimnej wody, gotować (dusić) Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas kapustę mieszając.
- Na rozgrzanej patelni stopić na skwarki słoninę pokrojoną w drobną kostkę, tłuszcz zasypać mąką, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość podlać octem, dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, odstawić.
- Do duszonej kapusty (po 20 minutach jej gotowania) dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach, jabłka, wlać przygotowaną zasmażkę, kapustę dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu kapustę należy przemieszać, pod koniec gotowania do kapusty dodać cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kapustę podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Wyśmienita przystawka do mięs gotowanych i pieczonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw