Składniki
- 1 tuszka królika
- 10 suszonych śliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- kilka liści sałaty
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki marynaty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 10 ziarenek jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Etapy przygotowania
- Marynata; czosnek obrać przecisnąć przez praskę, ziarenka jałowca i ziela angielskiego zmiażdżyć w moździerzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiażdżone przyprawy połączyć z oliwą, dokładnie wymieszać.
- Tuszkę królika umyć, osuszyć, natrzeć solą i przygotowaną marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 – 4 godziny, po wyjęciu z lodówki tuszkę królika podzielić na porcje.
- Śliwki pokroić na małe kawałki, odstawić, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z masłem, odstawić, sałatę i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Rondel lub żaroodporne naczynie natrzeć masłem wymieszanym z czosnkiem, dodać przygotowane porcje królika, całość polać winem i oliwą z oliwek, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, co jakiś czas polewać wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody), pod koniec duszenia dodać pokrojone śliwki, wlać jogurt, delikatnie przemieszać.
- Porcje królika ułożyć na liściach sałaty, polać sosem, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Królika w sosie winnym