Składniki
- 1 kg tuszki królika
- 1 opakowanie sosu pieczeniowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oleju
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Królika podzielić na porcje, opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, następnie z każdej strony obsmażyć na rozgrzanym oleju.
- W rondlu podgrzać sos pieczeniowy wymieszany w 2 szklankach zimnej przegotowanej wody, wlać białe wino, przemieszać, dodać obsmażone porcje królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, gotowe mięso wyjąć z sosu, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do gotującego się sosu wlać czerwone wino, dodać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 5 minut.
- Porcje królika z sosem podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Królika duszonego w śliwkach