KRÓLIK W SOSIE WINNYM


Składniki

  • 1 kg tuszki królika
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Królika podzielić na porcje, opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, następnie z każdej strony obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • W rondlu podgrzać sos pieczeniowy wymieszany w 2 szklankach zimnej przegotowanej wody, wlać białe wino, przemieszać, dodać obsmażone porcje królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, gotowe mięso wyjąć z sosu, odstawić w ciepłe miejsce. 
  • Do gotującego się sosu wlać czerwone wino, dodać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu  5 minut.
  • Porcje królika z sosem podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Królika duszonego w śliwkach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]