Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 2 słoiczki sosu curry z warzywami
- 100 ml śmietany 30%
- olej do smażenia
- sól
- kilka listków bazylii
Etapy przygotowania
- Filety z dorsza dokładnie umyć (mrożone rozmrozić), oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, z obu stron delikatnie posolić, odstawić, listki bazylii opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, przygotowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, odstawić.
- W rondlu podgrzać sos curry, do podgrzanego sosu dodać 3 – 4 duże łyżki przegotowanej wody, śmietanę, szczyptę soli, przemieszać, mocno podgrzać, do gorącego sosu włożyć usmażoną rybę, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu sos delikatnie przemieszać.
- Rybę podawać z sosem od razu po przygotowaniu, przybrać listkiem świeżej bazylii.
Info Kulinarka
Doskonałym dodatkiem do ryby jest ryż Basmati (przygotować wg zaleceń na opakowaniu)
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju