SAŁATKA FASOLOWA Z PARÓWKAMI


Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 cienkie parówki
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka liści lodowej sałaty

Etapy przygotowania

  • Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, kukurydzę odstawić, fasolkę dokładnie opłukać zimną wodą i ponownie osączyć, parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki, dymkę oczyścić, drobno posiekać, szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, liście sałaty opłukać, osuszyć.
  • Oliwę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Fasolkę czerwoną i białą połączyć z kukurydzą, dodać plasterki parówek, posiekaną dymkę, posiekany szczypior (część szczypioru pozostawić do dekoracji) przemieszać, polać przygotowaną oliwą, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać na liściach sałaty ułożonych na dnie i obwodzie salaterki, wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]