SAŁATKA WARZYWNA Z WOŁOWINĄ W SOSIE WINEGRET


Składniki

  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 15 dag pieczonej polędwicy wołowej
  • 1/2 kalafiora
  • 3 dymki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól

Składniki na sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny i kolorowy
  • sól

Etapy przygotowania

  • Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować około 10 minut, osaczyć na durszlaku, przelać zimną wodą, odstawić.
  • Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić, polędwicę pokroić w plasterki, a następnie pociąć w cienkie paski, dymki umyć, osuszyć, pokroić w grube talarki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pociąć w cienkie paski, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; ocet utrzeć z solą, pieprzem czarnym i kolorowym, połączyć z oliwą, dodać posiekany koperek, ubić na jednolity sos.
  • Pomidorki połączyć z kalafiorem, polędwicą, dymką i papryką, przemieszać, polać przygotowanym sosem winegret, ponownie przemieszać, odstawić do lodówki na około 15 minut, przed podaniem wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos winegret

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]