Składniki
-  8 kawałków kaszanki
 -  8 dużych ziemniaków
 -  2 duże cebule
 -  1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
 -  1/2 pęczka natki pietruszki
 -  tymianek
 -  olej
 -  sól, pieprz
 
Etapy przygotowania
-  Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubą kostkę.
 -  Cebulę obrać, pokroić w krążki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
 -  Porcje ziemniaków i cebuli ułożyć na natłuszczonych kawałkach folii aluminiowej, każdą porcję oprószyć tymiankiem, solą, pieprzem, skropić olejem.
 -  Kaszankę ponacinać, ułożyć na ruszcie grilla, obok kaszanki na ruszcie ułożyć porcje ziemniaków z cebulą, kaszankę grillować około 8 minut, odwracając ją 2 – 3 razy polewać winem, ziemniaki z cebulą grillować do czasu, aż się zarumienią, co jakiś czas delikatnie je mieszając.
 -  Kaszankę podawać wraz z warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju