SAŁATKA MAKARONOWA Z JAJKIEM


Składniki

  • 40 dag makaronu muszelki
  • 10 dag plasterków szynki
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 por
  • 1 mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, podzielić na ósemki.
  • Szynkę pokroić w cienkie paski, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na małe cząstki, por oczyścić, umyć, zieloną część pora pokroić w plasterki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem wody, osączyć, odstawić, oliwki i kukurydzę osączyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; oliwę, połączyć z octem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku papryką, solą, pieprzem, szczyptą cukru, wymieszać.
  • Makaron połączyć z szynką, pomidorami, porem, oliwkami, kukurydzą i cząstkami jajek, delikatnie przemieszać, zalać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Sałatkę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]