SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SALAMI


Składniki

  • 10 dag salami
  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 6 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić w plastry, cebulę obrać, opłukać, pokroić na talarki, dymkę umyć, osuszyć, wraz z salami pokroić w słupki.
  • Wszystkie składniki połączyć, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, cukrem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  • Sałatkę polać sosem winegret, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]