SAŁATKA PIECZARKOWA

  
Składniki

  • 50 dag małych pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • do dekoracji; majonez, kilka gałązek bazylii

Etapy przygotowania

  • Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na połówki (jeżeli są duże pokroić na ćwiartki), skropić sokiem z 1/2 cytryny, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, odcedzić, skropić sokiem z pozostałej części cytryny.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
  • Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka, wrzucić na sitko, przelać wrzątkiem wody.
  • Sos; majonez wymieszać z keczupem i posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Pieczarki połączyć z jajkiem i cebulą, wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Sałatkę podawać przybraną majonezem i listkami bazylii.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką

Kulinarek poleca; Sałatkę pieczarkową w sosie jogurtowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]