Składniki
- 60 dag pieczarek lub innych grzybów leśnych np. podgrzybków
- 25 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- 2 duże lub 4 małe ogórki kwaszone
- 6 łyżek groszku konserwowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki 18% śmietany
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pieczarki (lub inne grzyby leśne, mogą być świeże, a poza sezonem marynowane Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów), oczyścić, opłukać, osuszyć, w zależności od wielkości, przekroić lub pokroić na mniejsze części.
- Boczek pokroić w cienkie paseczki, jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Czosnek obrać, drobno posiekać, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, ogórki pokroić w kostkę, groszek dokładnie osączyć z zalewy.
- Na rozgrzanej oliwie, usmażyć pokrojony boczek i posiekany czosnek, do czasu, aż boczek stanie się chrupiący, po czym boczek wyjąć i ostudzić, na tym samym tłuszczu około 5 minut podsmażyć pieczarki lub świeże grzyby leśne, zmniejszyć ogień i dusić je pod przykryciem około 20 minut, ostudzić.
- Sos; jogurt wymieszać ze śmietaną i 2 łyżkami posiekanej natką pietruszki (2 łyżki pozostawić do dekoracji), przyprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie przygotowane składniki; grzyby, czosnek, boczek, jajka, marchewkę, cebulę, ogórki, groszek, połączyć i wymieszać, polać sosem, jeszcze raz przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki lub przybrać gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką
Kulinarek poleca; Sałatkę pieczarkową