Składniki
- 60 dag średnich pieczarek
- 3 jajka
- 1 cytryna
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- do dekoracji; majonez, kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na połówki (jeżeli są duże pokroić na ćwiartki), skropić sokiem z 1/2 cytryny, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, odcedzić, skropić sokiem z pozostałej części cytryny.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka, wrzucić na sitko, przelać wrzątkiem wody.
- Sos; majonez wymieszać z keczupem i posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki połączyć z jajkiem i cebulą, wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Sałatkę można podawać przybraną majonezem, gałązkami lub posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sos jogurtowy ; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką
Kulinarek poleca; Sałatkę pieczarkową w sosie jogurtowym