Składniki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 4 cienkie parówki
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilka liści lodowej sałaty
Etapy przygotowania
- Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, kukurydzę odstawić, fasolkę dokładnie opłukać zimną wodą i ponownie osączyć, parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki, dymkę oczyścić, drobno posiekać, szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, liście sałaty opłukać, osuszyć.
- Oliwę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Fasolkę czerwoną i białą połączyć z kukurydzą, dodać plasterki parówek, posiekaną dymkę, posiekany szczypior (część szczypioru pozostawić do dekoracji) przemieszać, polać przygotowaną oliwą, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać na liściach sałaty ułożonych na dnie i obwodzie salaterki, wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy