Składniki
- 12 cienkich parówek
- 12 cienkich długich plastrów wędzonego boczku
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 12 łyżek tartej bułki
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Parówki obrać z osłonek, każdą owinąć plastrem wędzonego boczku, panierować kolejno w mące, następnie w roztrzepanych jajkach doprawionych solą i pieprzem, a na końcu w tartej bułce.
- Parówki smażyć na rozgrzanym oleju przewracając je tak, by z każdej strony nabrały złocistego koloru.
- Usmażone parówki pokroić na 3 części lub w całości ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki.
- Podawać na gorąco lub zimno z sosem czosnkowym, pomidorowym lub tatarskim.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Sos pomidorowy ; Sos tatarski
Kulinarek poleca; Parówki grillowane z boczkiem ; Parówki pieczone w boczku