Składniki
- 6 grubych parówek
- 12 cienkich długich plastrów wędzonego boczku
- 15 dag suszonych śliwek bez pestek
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Parówki obrać z osłonek, naciąć wzdłuż do środka na całej długości (uważając aby parówek nie przekroić całkowicie), środki nacięć posmarować musztardą, nadziać suszonymi śliwkami przekrojonymi na pół, każdą parówkę owinąć 2 plastrami wędzonego boczku.
- Parówki ułożyć w brytfance lub na blasze do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 – 180 stopni C do czasu, aż boczek się zarumieni.
- Podawać na gorąco z musztardą i białym pieczywem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Wyśmienita potrawa na każdą okazję znakomita przystawka do zimnego piwa
Kulinarek poleca; Rady dotyczące musztardy
Kulinarek poleca; Parówki grillowane z boczkiem ; Parówki smażone w boczku panierowanym