Składniki
- 1 główka włoskiej kapusty
- 2 duże pomidory
- 2 ogórki sałatkowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 1/2 dużej cytryny
- 6 łyżek oleju
- cukier
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąb, drobno poszatkować, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, ogórki umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Kapustę połączyć z pokrojonymi pomidorami, ogórkami, posiekanym czosnkiem i koperkiem, przemieszać, skropić sokiem z cytryny i olejem, przyprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Surówkę podawać w salaterce, wierzch przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju