KAPUSTA WŁOSKA Z POMIDORAMI


Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 2 duże pomidory
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 dużej cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • cukier
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, przekroić na połowę, wyciąć głąb, drobno poszatkować, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, ogórki umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Kapustę połączyć z pokrojonymi pomidorami, ogórkami, posiekanym czosnkiem i koperkiem, przemieszać, skropić sokiem z cytryny i olejem, przyprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Surówkę podawać w salaterce, wierzch przybrać gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]