Korzenie Wigilii Bożego Narodzenia sięgają czasów starożytnego Rzymu. W kościele katolickim wigilia jest obchodzona 24 grudnia, w kościele ormiańskim 5 stycznia, natomiast w kościele greckokatolickim i prawosławnym w dniu 6 stycznia.
Tradycyjnie wieczerze wigilijną rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie co ma symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, oznaczającej narodziny Jezusa. W polskiej tradycji wieczerze wigilijną rozpoczyna się wspólną modlitwą przy stole, a następnie łamaniem się opłatkiem z równoczesnym składaniem sobie nawzajem życzeń, tradycja nakazuje też ułożenie na stole wigilijnym pod obrusem wiązki sianka, oraz ustawienie na stole jednego nakrycia więcej niż jest uczestników wieczerzy, symbolicznie przeznaczonego dla niezapowiedzianego gościa.
W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, zestaw wigilijnych potraw jest różny, zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście, zgodnie z tradycją należy spróbować każdej potrawy, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych potraw wigilijnych należą; Barszcz czerwony z uszkami (można go zastąpić białym żurem, zupą Grzybową lub rybną), Karp pieczony lub Karp w galarecie (karpia można zastąpić innymi Rybami przyrządzonymi na różne sposoby), kapusta z grzybami lub grochem, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, kluski z makiem, Gołąbki, kulebiak i kutia. Zgodnie z polskim zwyczajem, potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i przygotowywane bez użycia tłuszczy zwierzęcych.
W czasie Świąt Bożego Narodzenia, a szczególnie wigilii, stół stanowi bardzo istotny element, przy nim to jednoczy się cała rodzina, dzieli się opłatkiem składając sobie najlepsze życzenia, zasiada do niego, spożywa posiłek, śmieje się i śpiewa kolędy, spędza wspólnie większość świątecznego czas, dlatego w tym okresie stół powinien mieć świąteczną aranżację, powinien posiadać świąteczną dekorację, a aranżacja i dekoracja stołu powinna komponować się z stylistyką wnętrza w którym jest ustawiony.
Za pierwszą i najważniejszą dekorację stołu należy uznać obrus, który tradycyjnie powinien być biały, ale może też być zielony lub czerwony, może też posiadać świąteczne motywy. Rozmiar obrusu powinien być dopasowany do wielkości stołu, najlepiej aby zwisał po około 20 cm z każdej strony. Kolejną dekorację stołu stanowią kolorowe świeczki ustawione w rzeźbionych lub ozdobnych świecznikach (świeczniki nie muszą znajdować się na stole, można je ustawić na innych meblach znajdujących się w pobliżu stołu), lub świeczka ustawiona w świątecznym stroiku, światło świec tworzy niepowtarzalny, uroczysty nastrój, sprawia, że wnętrze pokoju lub salonu staje się przytulniejsze. Istotne znaczenie w dekoracji stołu odgrywa też zastawa stołowa na której serwowane są świąteczne potrawy oraz sztućce ułożone przy zastawie (sztućce układamy, z prawej strony nóż zwrócony ostrzem do talerza za nim łyżkę ułożoną wypukłością do obrusa, z lewej strony widelec zwrócony wypukłością do obrusa, a łyżeczkę zwróconą w lewą stronę nad nim, widelczyk do ciasta należy ułożyć równolegle do łyżeczki ale zwrócony w przeciwną, prawą stronę). Uzupełnieniem dekoracji stołu mogą być rozrzucone suszki owoców jarzębiny lub szyszek, ładnie też prezentować się będą kolorowe dodatki np. bombki. Należy pamiętać, że podawane do stołu potrawy, odpowiednio udekorowane świeżymi ziołami i warzywami, są zwieńczeniem dekoracji całości stołu.
Dekoracja stołu może być utrzymana w tradycyjnej białej kolorystyce lub kolorystyce czerwono – zielonej, popularne są też dekoracje w kolorystyce srebrnej, złotej czy niebieskiej.
Przygotowując stół do wieczerzy wigilijnej czy do świątecznego śniadania należy zawsze zachować umiar w stosowaniu dekoracji, należy pamiętać o jego prostocie i elegancji, wystrój i dekoracje stołu to jedynie dodatki, nie zawsze też na świątecznym stole musi się znaleźć 12 dań, najważniejsza jest atmosfera pełna miłości, serdeczności i życzliwości, tworzona przez domowników przez świątecznym stole.
Info Kulinarka