Składniki
- 8 dzwonka karpia
- 10 dag słoniny
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 4 strączki konserwowej papryki
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- olej do smażenia
- mielona papryka, sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, słoninę pokroić w paski, porcje karpia ułożyć na talerzu, przełożyć je paskami słoniny, całość oprószyć solą i pieprzem, talerz owinąć folią aluminiową, odstawić na 60 minut do lodówki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
- Pomidory umyć, pokroić na cząstki, paprykę osączyć, pokroić w paski, śmietanę przyprawić mieloną papryką, solą, pieprzem.
- W podłużnym żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju, ułożyć w nim wyjęte z lodówki przygotowane porcje karpia, przełożyć je słoniną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni, piec przez 10 minut w odkrytym naczyniu, wyjąć podsmażoną rybę z piekarnika, ułożyć na niej podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory, całość polać przyprawioną śmietaną, piec dalej w zakrytym naczyniu przez około 40 minut.
- Upieczonego karpia wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju