KARP PIECZONY W WRZYWACH

Karp (OneDrive)
Składniki

  • 8 dzwonka karpia
  • 10 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 4 strączki konserwowej papryki
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • mielona papryka, sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, słoninę pokroić w paski, porcje karpia ułożyć na talerzu, przełożyć je paskami słoniny, całość oprószyć solą i pieprzem, talerz owinąć folią aluminiową, odstawić na 60 minut do lodówki.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
  • Pomidory umyć, pokroić na cząstki, paprykę osączyć, pokroić w paski, śmietanę przyprawić mieloną papryką, solą, pieprzem.
  • W podłużnym żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju, ułożyć w nim wyjęte z lodówki przygotowane porcje karpia, przełożyć je słoniną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni, piec przez 10 minut w odkrytym naczyniu, wyjąć podsmażoną rybę z piekarnika, ułożyć na niej podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory, całość polać przyprawioną śmietaną, piec dalej w zakrytym naczyniu przez około 40 minut.
  • Upieczonego karpia wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną natką pietruszki, podawać na ciepło.

Karp (OneDrive)

Karp (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]