Składniki
- 2 puszki białej fasolki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 parówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki startego żółtego sera
- bazylia
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
Etapy przygotowania
- Fasolkę osączyć z zalewy, parówki obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki (można użyć pokrojonej cienkiej kiełbasy), cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 – 4 minuty, dodać osączoną fasolkę, pokrojone parówki, koncentrat pomidorowy, całość oprószyć bazylią, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wierzch posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (tak aby odparowała część płynu i roztopił się ser).
- Podawać na ciepło z białym pieczywem, wierzch przybrać listkami świeżej bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju