FASOLKA Z PARÓWKAMI ZAPIEKANA W POMIDORACH


Składniki

  • 2 puszki białej fasolki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 parówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Etapy przygotowania

  • Fasolkę osączyć z zalewy, parówki obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki (można użyć pokrojonej cienkiej kiełbasy), cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory wraz z zalewą, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 – 4 minuty, dodać osączoną fasolkę, pokrojone parówki, koncentrat pomidorowy, całość oprószyć bazylią, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wierzch posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (tak aby odparowała część płynu i roztopił się ser).
  • Podawać na ciepło z białym pieczywem, wierzch przybrać listkami świeżej bazylii.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]