Składniki
- 6 filetów pangi
- 40 dag bezpestkowych zielonych winogron
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek śmietany 30%
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 8 łyżek masła
- 8 łyżek oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety rybne rozmrozić, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron skropić sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, ponownie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć mąką kukurydzianą (smażyć od razu po oprószeniu mąką)
- Na patelni roztopić masło z olejem w proporcji 1 do 1, rybę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu od razu po oprószeniu mąką, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Usmażone filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie nakryć folią aluminiową, przetrzymać w cieple (w nagrzanym piekarniku).
- Winogrona umyć, osuszyć, owoce przekroić na pół (usunąć ewentualne pestki), przełożyć na rozgrzany tłuszcz pozostały ze smażenia ryby, mieszając, chwilę je przesmażyć, następnie wlać wino i śmietanę, oprószyć solą i pieprzem, przemieszać, zagotować.
- Rybę podawać na ciepło, obłożoną ciepłymi winogronami.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju