PANGA W WINOGRONACH


Składniki

  • 6 filetów pangi
  • 40 dag bezpestkowych zielonych winogron
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 8 łyżek masła
  • 8 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety rybne rozmrozić, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron skropić sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, ponownie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć mąką kukurydzianą (smażyć od razu po oprószeniu mąką)
  • Na patelni roztopić masło z olejem w proporcji 1 do 1, rybę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu od razu po oprószeniu mąką, z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Usmażone filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie nakryć folią aluminiową, przetrzymać w cieple (w nagrzanym piekarniku).
  • Winogrona umyć, osuszyć, owoce przekroić na pół (usunąć ewentualne pestki), przełożyć na rozgrzany tłuszcz pozostały ze smażenia ryby, mieszając, chwilę je przesmażyć, następnie wlać wino i śmietanę, oprószyć solą i pieprzem, przemieszać, zagotować.
  • Rybę podawać na ciepło, obłożoną ciepłymi winogronami.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]